Povezani poslovni interesi Dr. Rajendre Pachaurija, predsednika medvladnega foruma Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC)

22.12.2009

Britanski Telegraph je poročal o poslovnih interesih Dr. Rajendre Pachaurija, predsednika medvladnega foruma Združenih narodov o podnebnih spremembah IPCC.

Dr. Pachauri, ki mesto predsednika IPCC-ja zaseda od leta 2002, si je stkal mrežo poslovnih interesov z bankami, naftnimi družbami, energetskimi družbami in investicijskimi skladi, ki trgujejo z emisijami ogljikovega dioksida in se ukvarjajo s tehnologijami za sonaravni razvoj. Osebno je angažiran kot direktor ali svetovalec pri mnogih ključnih igralcih v mednarodni podnebni industriji.

Pachaurijev konflikt interesov je v javnost prišel šele nedavno, ko sta mu avstralski senator Stephen Fielding in britanski kritik IPCC-jeve znanosti Lord Monckton v Köbenhavnu izročila pismo, v katerem Pachaurija obtožujeta potvarjanja podatkov v grafikonu, ki ima ključno vlogo v zadnjem poročilu IPCC-ja o podnebnih spremembah, kakor tudi prikrivanja Pachaurijev osebnih interesov v organizacijah, ki bodo profitirale na račun IPCC-jevega poročila. 

O potvarjanju podatkov drugič, na tem mestu pa si poglejmo, kako dr. Pachauri pripravlja teren za indijski Big steel.

Dr. Rajendra Pachauri je že od leta 1981 predstojnik inštituta za raziskave v energetiki pri koncernu Tata (Tata Energy Research Institute – TERI, leta 2003 preimenovan v The Energy Research Institute). Tata Group je lastnik družbe Corus Steel, ki je nedavno zaprla jeklarno v britanskem Redcaru in bo na račun tega lahko vnovčila za več milijard EU CO2 kuponov, proizvodnjo jekla z nezmanjšano kapaciteto 3 milijonov ton pa so preselili v Indijo. Tata Group bo tam izkoristil UN-ov Mehanizem čistega razvoja (Clean Development Mechanism), ki spodbuja naložbe industrijsko razvitih držav za zmanjšanje emisij CO2 v državah v razvoju, za to pa bo pridobil CO2 kredite.

Dr. Pachauri je tudi skrbnik evropskega instituta TERI, ki je za britansko vlado pripravil študijo o razvoju projektov mehanizma čistega razvoja za tehnologije obnovljivega razvoja. British Petroleum je leta 2006 financiral TERI-jev projekt v Indiji za proizvodnjo biodizla, ki je upravičen do kreditov po mehanizmu čistega razvoja in ki ga vodi Pachauri. Projekt naj bi trajal 10 let in omogočil letno proizvodnjo 9 milijonov litrov biodizla. Le leto kasneje je Tata Chemicals, divizija Tata Groupa, najavil svoje načrte za vstop na trg biodizla in razkril, da se že pogovarja z dobavitelji surovin za proizvodnjo dizla.

Dr. Pachauri, železniški inženir in doktor ekonomije, ki je pri vzpostavljanju mehanizmov trgovanja z ogljikom kot visoki funkcionar UN-a odigral ključno vlogo, svojih povezav s Tato ne omenja nikjer, še najmanj pa v fabriciranih poročilih IPCC-ja kot podlagi za globalno podnebno politiko.

Povezave za nadaljnji študij:
Članek v Telegraphu
Moncktonovo pismo dr. Pachauriju (PDF)
Debata na Wattsupwiththat

 

 

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks. .2 komentarjev Komentirajte

 • 1. bimbo  |  22.12.2009 12:41

  No, tale Lord Monckton je le še en ekstremen prodajalec megle. Nastopati zna tako suvereno, kot bi imel najmanj dva doktorata iz ustreznih znanosti, a je menda le publicist in politik (pri stari dobri teti Thatcher).
  Njegovi nastopi in uporabljeni podatki so prav tako dvomljivi kot tistih, ki jih razkriva. To poldrugo uro dolgo Moncktonovo predavanje ( http://www.youtube.com/watch?v=4zOXmJ4jd-8 ) je navaden agitprop, ki ga zaključi z najmanj eno več kot evidentno lažjo. Monckton in Gore sta v bistvu istorodna manipulanta, ki bi se v neki drugi zgodovinski dobi brez dvoma ukvarjala s preprodajo božjih odpustkov ali čem podobnim.

 • 2. neuromancer neuromancer  |  22.12.2009 20:06

  Seveda nastopa pompozno suvereno, saj je vendar angleški lord :)
  Prav ima lahko le ena ali druga stran, antropogeno globalno segrevanje ali je ali pa ga ni. Strokovni argumenti proti s strani skeptikov so v javni domeni in jih lahko vsak preveri sam, prav tako dokaze o IPCC-jevem šušmarjenju.
  Moncktonova glavna sporočila so jasna, tudi tisto končno glede osnutka sporazuma (če odštejemo dramo za konec, hehe).

Komentiraj

skrito

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Zadnji komentarji

Zadnje objave

Povezave