Javno opazovanje Jupitra in Lune v petek 28. avgusta v parku Tivoli v Ljubljani

24.08.2009

Avtor vabila je Andrej Mohar iz Ustvarjalnega astronomskega društva:

V okviru Mednarodnega leta astronomije 2009 in ob 2. obletnici sprejetja Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, bo v

 

petek, 28. avgusta 2009 ob 20. uri v parku Tivoli v Ljubljani veliko

 

Javno opazovanje Jupitra in Lune

 

Dogodek, ki se bo odvijal na Jakopičevem drevoredu in na rondoju ob sprehajališču  v parku Tivoli v Ljubljani, organizirajo Ustvarjalno astronomsko društvo in Fakulteta za matematiko in fiziko v sodelovanju z astronomskimi društvi iz vse Slovenije.

Na opazovanju bo mogoče skozi več kot 20 različnih teleskopov opazovati Luno posuto s kraterji. Zvečer se bo Jupiter dvigoval vedno višje nad obzorjem in se prikazal v vsej svoji lepoti. Jupiter opazovalce vedno očara s pasovi in štirimi, najsvetlejšimi lunami, ki krožijo okoli planeta. Te lune je pred natanko 400 leti s teleskopom prvič opazoval Galileo Galilei. Iznajdba  teleskopa je v astronomiji povzročilo skokovit razvoj, človeštvo je začenjalo odkrivati skrivnosti vesolja….Podoživimo to Galilejevo navdušenje 400 let pozneje.

 

Na javnem opazovanju bodo obiskovalci lahko poslušali kratka predavanja o Luni in Jupitru, poklicni astronomi pa bodo vsake pol ure obiskovalce s predavanji vodili po Jakopičevem drevoredu, kjer je na ogled razstava od Zemlje do vesolja. Razstava bo odprta samo še  do 4. septembra, obisk javnega opazovanja pa je čudovita priložnost za istočasni, voden ogled razstave. Postavitev razstave je omogočilo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

 

Dogodek je brezplačen, namenjen je vsem občanom ne glede na starost.

Opazovanje bo zaključeno ob 24. uri, ko bosta najprej Luna in nato še Jupiter počasi zahajala na zahodnem obzorju.

  

Pričakujemo okoli 8000 obiskovalcev

jupiter 

 Slika Jupitra. Posneli Matic Smrekar, Jure Atanackov in Aljoša Hafner, Ustvarjalno astronomsko društvo.

 

Krater Maurolycus 

 Kraterja Maurolycus na Luni. Posnel Matic Smrekar, Ustvarjalno astronomsko društvo.

 

Več posnetkov Lune si lahko ogledate na spletni strani:

http://www.uad.si/?q=node/782

 

Že naslednji večer, v soboto, 29. avgusta ob 19:30 pa vse zainteresirane Temno nebo Slovenije vabi na nočni vzpon na Šmarno goro nad Ljubljano. Z vrha Šmarne gore si bodo obiskovalci z manjšimi daljnogledi in fotoaparati ogledali in zabeležili svetlobno onesnaževanje Ljubljane. Z vzponom na Šmarno goro bodo obeležili 2. obletnico sprejeta Uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. V Ljubljani so v času od sprejetja uredbe zamenjali kar znaten del javne razsvetljave z okolju prijaznejšo, ki je popolnoma zasenčena in sveti samo navzdol. Čeprav je v Ljubljani še vedno na tisoče svetilk, ki svetijo v nebo, so prvi praktični rezultati fantastični. Po zadnjih meritvah se je svetlobno onesnaženje v krogu okoli 30 km okoli Ljubljane zmanjšalo za okoli 25 %. Ljubljana je sedaj lepše osvetljena, svetilke manj bleščijo, pa tudi poraba električne energije se je na nekaterih ulicah zmanjšala celo za 40 %.

 

Odhod na Šmarno goro bo ob 19:30 s parkirišča v Tacnu, povratek z vrha bo ob 22. uri.

Pohod je nezahteven, organizator priporoča ustrezno obutev in opremo. Vsak udeleženec hodi na lastno odgovornost.

 

 

Informacije za astronome, ki bodo na opazovanje pripeljali teleskope:

 

Postavljanje teleskopov bo v petek 28. avgusta ob 16. uri na rondoju jugovzhodno od Jakopičevega drevoreda. Uro pozneje pričakujemo TV ekipe, zato bi morali do tedaj postaviti večino teleskopov. Električna energija omejene moči bo zagotovljena, vendar naj vsak lastnik teleskopa prinese s seboj kak podaljšek in razdelilec. Da bi se izognili kilometrom podaljškov priporočamo, da namesto napajanja uporabite prenosne akumulatorje. Dovoljen bo dovoz avtomobilov do rondoja, vendar zgolj za kratek čas pretovarjanja teleskopov. Nato je potrebno avtomobile odpeljati na uradno asfaltirano parkirišče v Tivoliju. Za vse odhode po 20. uri je parkirišče brezplačno. Postavljanje teleskopov po 19. uri ne bo mogoče.

 

Organizatorji bomo veseli, če bo teleskope pripeljalo čim več izkušenih članov astronomskih društev in krožkov. Za postavitev teleskopa se je potrebno vnaprej telefonsko dogovoriti z organizatorji.

 

Prosimo vse udeležence, da čimbolj tvorno prispevate k uspešni izvedbi projekta in pozitivni predstavitvi astronomije v Sloveniji.

 

 

 

Vodenje projekta:

Andrej Mohar, predsednik Ustvarjalnega astronomskega društva, www.uad.si, andrej.mohar@tp-lj.si,  Mobilni tel. 041 738-411

 

dr. Andreja Gomboc, Fakulteta za matematiko in fiziko, nacionalna koordinatorka za Mednarodno leto astronomije 2009, andreja.gomboc@fmf.uni-lj.si, Mobilni tel.: 031 577 834

 

Vodenje redarske in sprejemne službe:

Aljaša Jenko, Ustvarjalno astronomsko društvo, aljasaj@gmail.com Mobilni tel. 041 770 314

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks. .Komentiraj

skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Zadnji komentarji

Zadnje objave

Povezave