Priložnost za vlaganje v države v razvoju

22.01.2008

Predstavljajte si, da ste kmečka družina v Ugandi. Imate tri krave, katerih mleko prodajate lokalni restavraciji. Restavracija bi od vas kupila še več mleka, pa nimate dovolj denarja za nakup krav in hladilnika za mleko. Banke ni stotine kilometrov naokoli, razen tega pa – ste kdaj poskušali najeti podjetniški kredit pri kaki banki, pripraviti vse papirje in ji dokazati boniteto?

Kiva.org Kiva Uganda

V bistvu sploh ne rabite veliko denarja, par krav in hladilnik lahko kupite že za dobrih 1.500$. Ko bi si ta denar le lahko nekje sposodili, brez garancij in poslovnih načrtov na nekaj deset straneh…
Na srečo v državah v razvoju obstajajo mikroposojilne organizacije, ki omogočajo prav to. Pri BRAC Uganda tako dobite mikroposojilo z letno obrestno mero približno 30%, ki ga odplačujete mesečno. Posel vam omogoča odplačevanje glavnice in obresti, saj imate redne dohodke od prodanega mleka. In tako imate čez leto pet krav in hladilnik, čez dve leti deset krav in tako naprej. Vaša družina je preskrbljena, otroci gredo lahko v šolo, pridobite si ugled, skratka rešili ste si eksistenco.

Zakaj pravzaprav pišem o tem? Mikroposojilne organizacije delujejo po vsem svetu. Muhammad Yunus in njegova banka Grameen sta prav za tak model pomoči revnim z mikrokreditiranjem v Bangladešu l. 2006 dobila Nobelovo nagrado za mir.

Od kod pa mikroposojilne organizacije dobijo sredstva, ki jih plasirajo med podjetnike? Eden od virov je tudi neprofitna organizacija Kiva, ki zbira sredstva od globalnih fizičnih oseb prek interneta. Finta je čisto preprosta: na njihovem spletnem mestu poiščete podjetnika, kateremu želite posoditi denar. Potem določite znesek posojila in ga prek Paypala nakažete Kivi. Kiva zbrana sredstva nakaže lokalni mikroposojilni organizaciji, ki potem za vas eno leto zbira obroke vračil. Čez eno leto vam Kiva ponudi na razpolago, da vam vrnjeno posojilo nakaže na račun ali pa da ga plasirate drugemu podjetniku. Trenutno posojilo ne prinaša nobenih obresti, ker gredo vse zbrane obresti za financiranje mikroposojilne organizacije.

Tveganja seveda obstajajo, kot pri vsakem vlaganju. Podjetnik lahko zboli ali propade, mikroposojilna organizacija lahko bankrotira, včasih se zgodi tudi državni udar ali naravna katastrofa… Očitno pa je ideja mikrokreditiranja podjetnikov iz držav v razvoju padla na zelo plodna tla. Posojilodajalcev na Kivi je že več kot 200.000 in skupna vrednost posojil presega 20 milijonov dolarjev. Interesentov za vlaganja je toliko, da so morali znesek posameznega posojila omejiti na 25$. Denar za večino posojil Kiva zbere v enem dnevu. In končno, v dobrih dveh letih, kar obstaja Kiva (ustanovil jo je zakonski par Flannery), je bilo vrnjenega 99,85% denarja.

In moja izkušnja? Približno v 45 sekundah po prvem obisku www.kiva.org sem odprl uporabniški račun in po 10 minutah brskanja po odprtih posojilih sklenil svojo prvo transakcijo – posojilo v višini 25$ za Jožice iz Ugande, ki jih vidite na zgornji sliki in o katerih sem govoril prej. Celo posojilo 1.825$ je bilo zbrano v par urah. Upam, da jih bo kmalu kdo obiskal, pofotkal in poročal o napredku njihovega družinskega mlekarskega podjetja. Če jim bo uspelo vrniti posojilo, bom vesel, ampak tudi če jim ne bo uspelo, bom na to gledal kot tipično poslovno tveganje.

In odločil sem se, da bom vsak mesec vložil 25$ v drugo podjetje na drugem kontinentu. Če le morete, predlagam, da vi naredite isto. Po mojem je dobro za karmo :)

Kiva.org Kiva microloans

 • Share/Bookmark

Zapisano pod: miks. .10 komentarjev Komentirajte

 • 1. Čukica  |  22.01.2008 17:37

  Ma ti si dušca za ožent

 • 2. clytie  |  22.01.2008 18:04

  Sem že zadnjič videla link ob tvojem imenu, ja, in sem ga šla raziskovat. Vsekakor bom naredila enako. :)

 • 3. neuromancer neuromancer  |  22.01.2008 20:24

  O, Ms. Kresnička, me zelo veseli :D
  Objavi svoj projekt, ko se boš odločila investirat!

 • 4. teoo teoo  |  23.01.2008 18:12

  nisi tako neumen kot zgledaš:)

  spomni me na to stran čez par mesecev, ko pridem mal k sebi prosim. zdej grem pa širit idejo!

 • 5. ninamalina ninamalina  |  23.01.2008 19:22

  mene ovira neposedovanje kreditne kartice oz. podobnih zadevščin, ki so potrebne za finančno poslovanje preko interneta.

  sicer pa mi je zadeva všeč in jo podpiram! :D

 • 6. liskas  |  23.01.2008 21:02

  živ, neuro! viteško, moram rečt! :) no, jaz se bom za spremembo od vas vzdržal kreditiranja ljudi po svetu, saj menim, da je za humanitarne akcije dovolj priložnosti doma. le okoli sebe se moramo obrniti, pa bomo opazili, da mogoče celo naši sosedje živijo slabo. podatek v SLO o revščini je več kot zaskrbljujoč: http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=1213
  hočem reči, da je nekoliko nenavadno, da se investira v revno prebivalstvo v afriki, pozablja pa se na naše domače reveže. najhuje se mi zdi, da veliko otrok iz revnih družin vse težje obiskuje kaj več kot osnovno šolo, saj je šolanje navkljub nalepki “brezplačno” daleč od tega. želim si torej, da bi nekdo ustanovil mikro štipendijski sklad za otroke iz revnih družin, jim pomagal pridobiti ustrezno izobrazbo (kdo ve koliko neizkoriščene inteligence je v njih?), kasneje službo, kot bodoči davkoplačevalci pa bodo lahko vračali družbi. v tak sklad bi dal tudi jaz 25€. nepovratno. ;)

 • 7. neuromancer neuromancer  |  24.01.2008 14:17

  Druže liskase, zdravo!
  pustimo to, da naj bi bila Slovenija socialna država in da plačujemo davke, iz katerih naj bi se financirali socialni transferji.
  Sem takoj za ustanovitev mikroštipendijskega sklada. Če si za stvar, se enkrat usedemo Pod skalco in predebatiramo idejo.

 • 8. liskas  |  28.01.2008 14:59

  sm si zapisal nekam v male možgane.;) pozdrav vsem! :)

 • 9. Čukica  |  2.02.2008 18:44

  Imaš kako povratno informacijo, so “tvoje” Jožice zagnale biznis?

 • 10. Mitko  |  6.03.2008 11:48

  Vrhunska ideja! Pomagati je seveda treba ribiške palice! Jaz sem že prispeval pred časom in sem prav radoveden, kako biznis laufa.

  Imam pa tudi “posvojeno” Melanie iz Zimbabveja, ki očitno ni najbolj pridna deklica. Mami pa brat vedno nekaj dobita za božič in rojstni dan, meni pa moja običajno pozabi pisati, tako da sem kar malo razočaran. No, vsake toliko časa pa sestra (učiteljica) napiše kakšen flanc, kako lepo napreduje pri vseh predmetih…

Komentiraj

skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Zadnji komentarji

Zadnje objave

Povezave